Odpowiedz 
Ceny domów szkieletowych
AdamLanotek Offline
Fachowiec
**

Liczba postów: 46
Reputacja: 3
Ceny domów szkieletowych
W poszukiwaniu ceny takich domów, natrafiłem na stronę pewnej Polskiej firmy, która stworzyła nawet swój wykaz co jest zawarte w danej usłudze i ile to kosztować będzie. Oczywiście ceny są jedynie przybliżone i obliczone na podstawie konkretnego przykładu (jednego dla wszystkich), ale mają działać orientacyjnie.

W domach szkieletowych wyróżniono 4 formy budowy (standardy), a właściwie 4 możliwe etapy zakończeniowe prac. Po prawdzie nie ma w tym nic dziwnego, bo identyczne nazwy i stany można znaleźć w innych rodzajach budownictwach. Co jednak z ceną?

Wszystko tam liczyli na przypadku domu 140 m2 wraz z poddaszem.

STANDARD
1. Stan otwarty - tzw niewykończony. Dom postawiony, otynkowany z zewnątrz i w sumie tyle. Niewykończone wnętrze i inne elementy. Przybliżona cena za metr - 640zł
2. Stan zamknięty - wykończone z zewnątrz, dachy, ściany, parapety... wciąż pozostaje kilka spraw kosmetycznych jak i wykończenie wnętrza. Przybliżona cena za metr - 1140zł
3. Stan deweloperski - stan dobry do handlu - kto sobie kupi, może przemalować wnętrze, zamontować swoje elementy takie jak parapety, poręcze czy drzwi, wybrać drobiazgi. Przybliżona cena - 1870zł
4. Stan pod klucz - czyli dom gotowy, aby się wprowadzić już teraz, zaraz. Cena za metr - 2330zł

Biorąc pod uwagę metraż jaki liczyli, wyszłoby to mniej więcej tak (w przybliżeniu):
1. 90 000zł
2. 160 000zł
3. 260 000zł
4. 330 000zł

To kupa kasy... ale dom 140 metrów kwadratowych to też nie taka pierwsza lepsza chatka. Metraż całkiem całkiem.

"Dziwny jest ten świat, gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła. I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek.
Lecz ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to, że ten świat
nie zginie nigdy dzięki nim. Nie! Nie! Nie! Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie"
06-25-2013 04:03 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KamilW Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
RE: Ceny domów szkieletowych
Różnica pomiędzy poziomami jest straszna... Skoro na 3 jest już praktycznie wszystko, to ciekawi mnie co takiego pochłania te 70k różnicy? Drzwi nie są aż takie drogie, ale w sumie było już pisane wiele razy, że ten typ budownictwa jest droższy. Tylko czy aby owe droższe elementy nie są zawarte we wcześniejszych stadiach rozwoju domu?

Ninja
Czasem może nam się wydawać, że to co robimy nie ma najmniejszego sensu, że nikt nie zauważa naszych czynów i nie są one doceniane. Nie ma to jednak znaczenia... Póki sami wierzymy, że ma to sens, on istnieje. Ważne, żeby robić to co się chce, bez względu na opinię innych.
06-25-2013 04:16 AM
AdamLanotek Offline
Fachowiec
**

Wiesz, nie chce mi się teraz w to zagłębiać, ale tych różnic pomiędzy oboma stanami jest nieco więcej. Sprawdź sobie w googlach na czym to polega. Mój błąd, że napisałem to nieco skrótowo, ale nie widzę sensu w głębszym rozpisywaniu o zasadach budownictwa.

"Dziwny jest ten świat, gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła. I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek.
nie zginie nigdy dzięki nim. Nie! Nie! Nie! Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2013 06:21 PM przez AdamLanotek.)
06-25-2013 04:20 AM
KamilW Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
Czemu nie? To przecież forum o nowoczesnym budownictwie i jego rodzajach Duży uśmiech Czemu więc nie pisać takich zasad. Ja przykładowo się na tym nie znam, a może mógłbym poczytać.

Ninja
Czasem może nam się wydawać, że to co robimy nie ma najmniejszego sensu, że nikt nie zauważa naszych czynów i nie są one doceniane. Nie ma to jednak znaczenia... Póki sami wierzymy, że ma to sens, on istnieje. Ważne, żeby robić to co się chce, bez względu na opinię innych.
06-25-2013 04:22 AM
AdamLanotek Offline
Fachowiec
**

Procedury i typologia są zbyt długie, aby to opisywać. Po pierwsze mi się nie chce, a po drugie komu chciałoby się to czytać? Ty piszesz, że mógłbyś, ale to nie oznacza, że byś chciał. Poza tym, ta wiedza nie jest Ci teraz aż tak niezbędna do życia, a jak już wspomniałem-spokojnie możesz wygooglować te sprawy. Skoro to forum o domach modułowych, to chcę zamieścić jak najwięcej ciekawych informacji na ten temat, a nie przynudzać tym, co od lat jest takie samo Oczko

06-25-2013 04:24 AM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polecamy: