Readys - FORUM
Ceny domów szkieletowych - Wersja do druku

+- Readys - FORUM (http://www.forum.readys.com.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1.html)
+--- Dział: Szkielet domu (/forum-3.html)
+--- Wątek: Ceny domów szkieletowych (/thread-46.html)

Ceny domów szkieletowych - AdamLanotek - 06-25-2013 04:03 AM

W poszukiwaniu ceny takich domów, natrafiłem na stronę pewnej Polskiej firmy, która stworzyła nawet swój wykaz co jest zawarte w danej usłudze i ile to kosztować będzie. Oczywiście ceny są jedynie przybliżone i obliczone na podstawie konkretnego przykładu (jednego dla wszystkich), ale mają działać orientacyjnie.

W domach szkieletowych wyróżniono 4 formy budowy (standardy), a właściwie 4 możliwe etapy zakończeniowe prac. Po prawdzie nie ma w tym nic dziwnego, bo identyczne nazwy i stany można znaleźć w innych rodzajach budownictwach. Co jednak z ceną?

Wszystko tam liczyli na przypadku domu 140 m2 wraz z poddaszem.

STANDARD
1. Stan otwarty - tzw niewykończony. Dom postawiony, otynkowany z zewnątrz i w sumie tyle. Niewykończone wnętrze i inne elementy. Przybliżona cena za metr - 640zł
2. Stan zamknięty - wykończone z zewnątrz, dachy, ściany, parapety... wciąż pozostaje kilka spraw kosmetycznych jak i wykończenie wnętrza. Przybliżona cena za metr - 1140zł
3. Stan deweloperski - stan dobry do handlu - kto sobie kupi, może przemalować wnętrze, zamontować swoje elementy takie jak parapety, poręcze czy drzwi, wybrać drobiazgi. Przybliżona cena - 1870zł
4. Stan pod klucz - czyli dom gotowy, aby się wprowadzić już teraz, zaraz. Cena za metr - 2330zł

Biorąc pod uwagę metraż jaki liczyli, wyszłoby to mniej więcej tak (w przybliżeniu):
1. 90 000zł
2. 160 000zł
3. 260 000zł
4. 330 000zł

To kupa kasy... ale dom 140 metrów kwadratowych to też nie taka pierwsza lepsza chatka. Metraż całkiem całkiem.

RE: Ceny domów szkieletowych - KamilW - 06-25-2013 04:16 AM

Różnica pomiędzy poziomami jest straszna... Skoro na 3 jest już praktycznie wszystko, to ciekawi mnie co takiego pochłania te 70k różnicy? Drzwi nie są aż takie drogie, ale w sumie było już pisane wiele razy, że ten typ budownictwa jest droższy. Tylko czy aby owe droższe elementy nie są zawarte we wcześniejszych stadiach rozwoju domu?

RE: Ceny domów szkieletowych - AdamLanotek - 06-25-2013 04:20 AM

Wiesz, nie chce mi się teraz w to zagłębiać, ale tych różnic pomiędzy oboma stanami jest nieco więcej. Sprawdź sobie w googlach na czym to polega. Mój błąd, że napisałem to nieco skrótowo, ale nie widzę sensu w głębszym rozpisywaniu o zasadach budownictwa.

RE: Ceny domów szkieletowych - KamilW - 06-25-2013 04:22 AM

Czemu nie? To przecież forum o nowoczesnym budownictwie i jego rodzajach Duży uśmiech Czemu więc nie pisać takich zasad. Ja przykładowo się na tym nie znam, a może mógłbym poczytać.

RE: Ceny domów szkieletowych - AdamLanotek - 06-25-2013 04:24 AM

Procedury i typologia są zbyt długie, aby to opisywać. Po pierwsze mi się nie chce, a po drugie komu chciałoby się to czytać? Ty piszesz, że mógłbyś, ale to nie oznacza, że byś chciał. Poza tym, ta wiedza nie jest Ci teraz aż tak niezbędna do życia, a jak już wspomniałem-spokojnie możesz wygooglować te sprawy. Skoro to forum o domach modułowych, to chcę zamieścić jak najwięcej ciekawych informacji na ten temat, a nie przynudzać tym, co od lat jest takie samo Oczko